Tajemství výroby
Nejdůležitějším tajemstvím naší výroby je nespěchat a dát každému bochníku sýra náležitou péči a čas. Než pod jeho kůrkou proběhnou složité procesy zrání, ruce našich sýrařů se každého sýra mnohokrát dotknou a pracují s ním. Ve zracím sklepě s optimálními podmínkami pro zrání se utváří konečný vzhled, konzistence a osobitý charakter sýra s pevnou strukturou. Zde je pravidelné obracení a ošetřování součástí přírodního způsobu zrání ve vlastní jedlé kůrce. Výsledkem je bochník o průměru 30 centimetrů a váhou okolo 5 kilogramů.
Braunauer je tvrdý sýr z kvalitního mléka a nejčistší přírody Broumovska. Vytváříme ho s vírou, že dobré věci potřebují svůj čas a musí zkrátka uzrát.
Srdcem naší sýrárny je sýrařská dílna a zrací místnost.
Sýrařská dílna
Nejdůležitější součástí sýrařské dílny jsou dva kotlové výrobníky o objemu 1000 l mléka, ve kterých probíhá pasterace mléka, míchání i krájení sýřeny. Zde vyrábíme naše milované sýry, tedy Řemeslný polotvrdý sýr broumovský, Řemeslný tvrdý sýr Braunauer a Čerstvé farmářské sýry.
Zrací místnost
Zrací místnost je opravdovou chloubou naší malé farmářské sýrárny. Braunauer je typem sýra, který vyžaduje dlouhé zrání za přísně daných klimatických podmínek, kde je rozhodující nejen teplota zrací místnosti, ale i optimální vlhkost zrání a materiál zracích lavic. Naše zrací lavice jsou ze smrkového dřeva. Každý náš bochník sýra musí být pravidelně i několikrát týdně ošetřován a otáčen. U nás v Broumově to děláme ručně!
Milujeme sýry a víme, co je pro sýr nejlepší! Náš řemeslný tvrdý sýr Braunauer patří do kategorie sýrů náročných na vstupní surovinu i postup výroby. My věříme, že to oceníte.