Přejít na hlavní navigaci


Pirohy plněné sýrem Braunauer se zakysanou smetanou a karamelizovanou červenou cibulí

Recept je pro 4 osoby.

Ingredience - těsto:

  • 530 g polohrubé mouky,
  • 270 g brambor,
  • 1 vejce a 1 žloutek,
  • 130 ml vody,
  • lžička soli.

Ingredience - náplň:

  • 150 g tučného tvarohu v papírové fólii,
  • 1 vejce,
  • 100 g nastrouhaného sýru Braunauer.

Ingredience - karamelizovaná cibule:

  • 750 g červené cibule,
  • 150 ml červeného vína,
  • 100 g cukru,
  • sůl, pepř, tymián,
  • 2 lžíce octu balsamico.

+ zakysaná smetana k podávání

Postup přípravy:

Brambory uvaříme den předem ve slupce doměkka. Druhý den je oloupeme, nastrouháme najemno, přidáme vejce, mouku, sůl, vodu dle potřeby a vytvoříme tuhé a nelepivé těsto. Vyválíme tenký plát a vykrájíme kolečka o průměru 8-10 cm. Do každého kolečka dáme náplň, okraje potřeme vodou, přehneme a přimáčkneme. Pirohy vaříme ve vroucí osolené vodě dokud nevyplavou na povrch.

Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a smažte na středním plamenu asi 10 minut. Následně do pánve vlijte víno a nechte odpařit alkohol (poznáte podle vůně). Poté přidejte cukr a ocet balsamico a pomalu smažte ještě asi 15 minut. Horké pirohy podávejte se zakysanou smetanou a karamelizovanou cibulí.

Dobrou chuť!